Slaaptips

Een goede nachtrust is van groot belang voor ons welzijn. In  de slaap herstellen lichaam en geest zich van de mentale en fysieke  inspanningen die overdag plaats gevonden hebben. Uiteraard spelen de keuze van  het juiste bed en het creëren van een aangenaam bedklimaat een belangrijke rol  in de kwaliteit van de slaap. Wij geven u graag een aantal tips die kunnen  bijdragen aan een goede nachtrust en de juiste bed keuze.

Bereidt u voor op het slapen gaan.
Eet niet zwaar, en gebruik geen of slechts beperkt  opwekkende dranken. Probeer te ontspannen voor u gaat slapen. Neem afstand van  uw dagelijkse beslommeringen, en vermijdt zware fysieke inspanning. Yoga en  ademhalingsoefeningen kunnen behulpzaam zijn.

Zorg voor een prettige slaapkamer
Lucht uw bed en matras elke dag door de lakens of het dekbed  open te leggen na het opstaan. Kies voor een goed ventilerende bedbodem, zodat  uw matras ook tijdens de slaap goed kan ademen. Let ook op de  slaapkamertemperatuur: 18 graden wordt meestal als optimaal ervaren. Daarnaast zijn ook de kleuren die u gebruikt in de slaapkamer van invloed. Kies bij voorkeur voor wat zachtere kleuren die samen een rustig geheel vormen.

Volg uw eigen ritme
De behoefte aan slaap is niet voor iedereen gelijk. Wel is  men van 1 ding zeker: het is beter om kort en goed te slapen dan lang en matig.  Luister dus naar uw biologische klok. En zorg voor een vast ritueel voor het slapen gaan.

Kies een goed slaapsysteem
Een goed slaapsysteem zorgt voor een gelijkmatige  ondersteuning van uw lichaam, zodat uw wervelkolom recht ligt en uw spieren  zich goed kunnen ontspannen. Comfortzones in de matras (ter hoogte van  schouders en heupen) zijn hierbij behulpzaam. Een goede bedbodem is duurzaam en  biedt voldoende aanpassingsvermogen en ventilatie. Matras en bodem bepalen samen de mate van comfort.

Laat u goed adviseren voor een passend slaapsysteem
De keuze voor een slaapsysteem hangt samen met een aantal  persoonlijke factoren zoals lengte, gewicht en leeftijd. Maar ook de mate  waarin u transpireert kan een rol spelen. Daarnaast is uw eigen voorkeur van  belang. Bespreek daarom uw wensen en voorkeuren, zodat de verkoper u met een  gericht advies kan helpen. En niet te vergeten: neem de tijd om te gaan  proefliggen in de winkel.

Geef uzelf de ruimte
Hoe groter het bed, des te beter u slaapt. Een prettige  breedtemaat voor een 1-persoons bed is 90 cm. Voor een 2-persoons bed is dit  minimaal 160 cm. Het bed moet bij voorkeur 20 cm langer zijn dan uw eigen  lichaamslengte. Let ook op de hoogte van het bed: in een hoger bed kunt u  gemakkelijker in- en uitstappen.

Een verstelbare bodem geeft extra comfort

Een bed is meer dan alleen een plek om te slapen. TV kijken,  lezen, ontbijten of even uitrusten. Een elektrisch verstelbaar bed brengt u met  een druk of de knop naar de gewenste zit- of relaxstand. Ook tijdens de slaap kan  een verstelbare bodem prettig zijn. De bloedcirculatie in de benen kan worden  bevorderd als u het voeteneind licht omhoog zet.

Een goed kussen is hoofdzaak
Niet te vergeten is ook het hoofdkussen heel belangrijk. Voorkomt nek klachten en hoofdpijn, en ondersteund gedurende de nacht uw hoofd en nekwervels. Ook hier zijn vele verschillende maten, soorten en materialen mogelijk. Afhankelijk van uw lichaamsbouw, de hardheid van uw slaapsysteem én natuurlijk ook persoonlijk comfort. Bij het uitkiezen van het juiste kussen in een passend advies en proefliggen even belangrijk als bij het uitzoeken van een nieuw slaapsysteem.

Kies het juiste bedtextiel
Het juiste bedtextiel geeft nét dat beetje meer aan uw bed. Houdt u bijvoorbeeld van een lekker zacht donzen dekbed met een heerlijk zacht dekbedovertrek en hoeslakens van flanel? Of van een wat zwaarder wollen dekbed met koele luxe  katoenen lakens? Ook de keuze van bedtextiel is persoonlijk. Heeft u het snel warm? Of juist eerder koud? Transpireert u veel, of juist niet? Bent u allergisch? Als alles klopt, valt u zo heerlijk in slaap!

Welterusten!